Projekt hotelu górskiego | data listopad 2015 | typ projekt konkursowy | miejsce Laliki | powierzchnia 10000m2

nowe1
wizualizacja dzień

Obiekt ten zlokalizowany jest w sercu Beskidów miedzy miejscowościami Zwardoń i Węgierska Górka.Nietypowe położenia i charakter działki oraz piękno otaczającego krajobrazu stały się  od pierwszej chwili motywem przewodnim i najważniejszym czynnikiem wpływającym na kształt tej inwestycji. Stanęliśmy przed trudnym zadaniem stworzenia  budynku o bardzo dużej skali i wymogach w taki sposób aby wpisał się w istniejący krajobraz oraz minimalnie ingerował w geologię terenu a przy tym wykorzystał maksymalnie walory działki przeznaczonej pod budowę.

Projekt zaczęliśmy od analizy działki  i jej ukształtowania, ponieważ postanowiliśmy jak najmocniej wpisać nasz budynek w kształt terenu i maksymalnie wykorzystać jego zalety. Dzięki temu w sposób naturalny zaczął nam się tworzyć miękki kształt okalający wzniesienie znajdujące się na działce i idealnie wpisujący się w siatkę poziomic. Czynnikiem który jeszcze rozwinął tę koncepcję była chęć uzyskania atrakcyjnego widoku i osi widokowych z każdej przestrzeni hotelu: pokoi dla gości, sal konferencyjych czy przestrzeni rekreacyjnych. Ta
potrzeba ukształtowała rzut inwestycji oparty na charakterystycznym kształcie litery S. Kształt ten pozwolił nam dodatkowo intuicyjnie skomunikować budynek oraz wykreować kameralne przestrzenie wewnętrzne dla hotelu,rodzaj dziedzińców, które pozwalają otworzyć obiekt nie tylko wizualnie ale i funkcjonalnie.Pod względem funkcjonalnym rozdzieliliśmy budynek na 3 kondygnacje, które mogą funkcjonować jako wspólny organizm lub oddzielne przestrzenie obsługiwane indywidualnymi wejściami. Na poziomie 0 znajduje się hol z recepcją hotelu, restauracje oraz część rekreacyjna. Piętro +1 przeznaczone jest wyłącznie na pokoje hotelowe. Na najwyższej kondygnacji +2 natomiast zlokalizowane jest centrum konferencyjne i kawiarnia widokowa. Wszystkie poziomy obiektu skomunikowane są poziomą komunikacją, która zawsze sprowadza nas do serca obiektu jakim jest reprezentacyjna przestrzeń wejściowa.

Odpowiedzi na pytania o urbanistykę i funkcjonalność hotelu pozostawiły wciąż nie rozwiązaną kwestię jak obiekt powinien wyglądać aby wpisać się w otoczenie i krajobraz. Czy ma nawiązywać kształtem do stromych dachów pokrytych gontem, wykorzystywać trójkątne naczółki, ozdobne słupy z piórami, koliste kształty wież inspirowane architekturą sakralną czy charakterystyczną zwalistość ścian z ciężkich bali?  Wszystkie te elementy wydawały się właściwe i miały wspólny mianownik: materiał z którego są wykonane. To drewno
wpływa na formę ale przede wszystkim sposób odbioru architektury gór. Jego struktura, ciepło i właściwości konstrukcyjne dają obraz właściwy autentycznemu budownictwu gór. Stąd decyzja o tym aby całą konstrukcje i wykończenia zaprojektować z lokalnego drewna co generuje dodatkową więź obiektu z otaczająca go przestrzenią.

nowe2
wizualizacja zimą

architekt katowice
idea projektu

3
zagospodarowanie terenu

projekt architektoniczny
elewacja z panoramą

4
rzuty kondygnacji

6
wizualizacja z lotu ptaka